Fem timmar framför spegeln varje dag, ständiga kontroller av utseendet, social isolering och plastikoperationer. Omkring 200 000 svenskar är drabbade av dysmorfofobi, inbillad fulhet. Nu finns en svensk internetterapi som botar var tredje drabbad.
– Tankar på utseendet hindrar en inte längre i vardagen, säger psykologen Jesper Enander.

Dysmorfofobi är en vanlig men ganska okänd sjukdom. Den drabbade anser sig ha defekter i utseendet – fel som andra inte kan se. Man tycker själv att man ser motbjudande ut, kanske rentav monstruös, trots att man ser helt normal ut.

Sjukdomen leda till stort lidande och ökar risken för depression och självmord. Det berättar Jesper Enander, forskare och psykolog på Karolinska institutet.

– Sjukdomen begränsar livet. En del svårt drabbade vågar inte visa sig ute över huvudtaget och isolerar sig i hemmet. Andra kanske halkar efter i skolan eller får problem i arbetslivet. Sjukdomen kan hindra en från att träffa en partner och ha ett vanligt liv, säger han.

Läs hela artikeln här: https://www.expressen.se/halsoliv/manga-svenskar-lider-av-en-inbillad-fulhet/

Stängt för kommentarer.